ALTINYILDIZ REHBERLİK SERVİSİNDEN LGS DEĞERLENDİRMESİ

 

Altınyıldız İlköğretim Kurumu Rehber Öğretmeni ve Psikolojik Danışmanı Ömer Faruk Kaya 6 Haziran 2021 Pazar yapılan LGS’ye ilişkin yaptığı açıklamada

 

            LGS 2021 de yüzdelik dilimleri ve başarı sıralarını etkileyecek olan ders matematik dersinde yapılan ham puanlar ve standart sapmaya dahil olan sorular olacaktır. Sınavda çıkan soruların madde ayırt ediciliğinden ve çeldiricilerinden daha çok öğrencilerin düzeyinde olup olmadığı tartışmaya açık bir konu olarak kalacaktır. Sorulara bakıldığında MEB örnek sorularla ilgisinin olmadığı ve öğrencilerin bu zorlu süreçte bu kadar zor bir sınavda elde ettikleri kazanımlar lisedeki akademik performanslarını da etkileyecektir. Altınyıldız İlköğretim Kurumu her zaman olduğu gibi bu senede sınava girecek olan öğrencilerini donanımlı bir şekilde hazırlamıştır. Zaman yönetimi, motivasyon, deneme sınavları, prova sınavları, online soru çözme saatleri gibi sınavın farklı değişkenlerini bir arada tutarak harmanlayıp bu senede öğrencilerimizi Türkiye'nin en nitelikli okullardan biri olarak ülkenin kültürlü ve nitelikli liselerine göndereceğimizden eminim.

Öğrencilerimiz ve bizim için ikinci kez tecrübe ettiğimiz Kovid-19 gölgesinde dönem içerisinde online eğitim ve yüzyüze eğitim eşliğinde sınavlarına hazırlandılar. Bu süre içerisinde öğrencilerimiz sosyal yaşamlarından fedakârlık ederek bir disiplin içerisinde sınavlarına hazırlandılar.  Bu zorlu süreçte akran ilişkilerinden uzak kalmalarından dolayı arkadaşları ile daha çok vakit geçirmeleri ve sosyal yaşamlarını dengelemeleri gerekmektedir.   

 

            Sonuçlar açıklandıktan sonra tercih sürecinin doğru yönetilmesi gerekiyor. Puandan ziyade öğrencinin Türkiye yüzdelik sırası dikkate alınarak tercih listesi oluşturulmalı. Bu yıl, geçen yıla göre yaklaşık 200 bin daha az öğrenci sınava girdiği için okulların geçen yıldaki yüzdelik dilimleri ile öğrencinin sınav sonrasındaki yüzdelik dilimini kıyaslayıp tercih yapmak doğru bir sistem olmayacaktır. Bu sene tıpkı 2018 senesinde olduğu gibi okul puanlarının düşeceği bariz bir şekilde gözükmektedir. Yüzdelik dilimler ülke genelinde tam puan yapan öğrenci sayısına göre değişkenlik gösterecektir. 2019 senesinde 540 kişi tam puan yapmışken 2020 senesinde 182 kişi tam yapmıştı. Bu sene ise bu sayının 50 ve 60 arasında kalacağını düşünüyorum. Resmi olmayan sonuçlara bakıldığında 80-85 doğru arasında bir yığılma gözüküyor. Ve bu durumda matematik doğrusu fazla olanın puanı da fazla olacaktır. 80 doğru ve  üstünde yapan öğrenciler nitelikli okullara yerleşecektir. Zira LGS 2020 de 80 doğru ile bu sene yapılan 80 doğru aynı kalmayacaktır. Çünkü yüzde 1'lik dilime giren öğrenci sayısında ciddi bir farklılık söz konusudur. Okulların yüzdelik sıralarının değil, yerleşen son öğrencinin başarı sırasının açıklanmasının ailelere tercih sürecinde daha fazla yardımcı olacağı düşüncesindeyim. Yüzdelik dilim ve sıralamanın doğru yorumlanması için ailelerin süreci, rehber öğretmenden destek alarak yürütmesi oldukça önemlidir.

            LGS tarzı seçme sınavları öğrencilerin problem çözme becerileri, zaman yönetimi, sınav ile ilgili endişeler gibi değişkenleri de ölçmektedir. LGS’nin öğrencilerimizin soru çözme sürelerini, soruları anlama ve yorumlamalarını ölçtüğü kadar sınava giren öğrencilerimizin zaman yönetimi yapabilmelerini, sınav anında oluşan düşünce hatalarını ve stres yönetimlerini, dikkat sürelerini de ölçen bir sınav olduğu önceki yıllara ve bu sene gerçekleştirilen sınava bakılarak yordanan bu bilgi gerçekleşmiştir.  Öğrencilerimizin bir senelik sınava hazırlanma sürecinde öğrencilerin bahsedilen değişkenlere karşı neler yapmaları gerektiği konusunda öğrencilere ulaştırılan bildirimler, görüşmeler ve seminerlerde verilen bilgiler ışığında öğrencilerin bu süreçte ne kadar iyi hazırlandığı da gözlemlenmiştir. Öğrencilerimizin akademik başarısı dışında sınavın oluşturduğu bazı olumsuz etmenlere(sınav kaygısı, sınav ile ilgili düşünce hataları) karşı öğrencilerimiz psikolojik ve sosyal olarak yapılan çalışmalarla desteklenmiş olup verilen tüm bu bilgiler ışığında sınavda yaşayacakları olumsuzlukları atlatıp rakiplerinin önüne geçmişlerdir.

 

            Son olarak LGS 2020 sonuçları ile LGS 2021 arasında bir kıyaslama yapmanın doğru olmayacağını belirtmek isterim. Sınavda çıkan konular, sınavın zorluk düzeyi, sınava giren öğrenci sayısı ve öğrencilerin başarı durumu aynı olmadığı için net bir karşılaştırma yapmak bizleri hataya sürükleyebilir.

Sınav öncesi, sınav anında yanında olduğumuz tüm öğrencilerimize bundan sonra eğitim hayatlarında başarılar diler sınavdan sonrasında da yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim. ifadelerine yer verdi.

Haberi Paylaş: