ALTINYILDIZLILAR TÜBİTAK TÜRKİYE FİNALLERİNDE
20 Haziran 2021
ALTINYILDIZLILAR TÜBİTAK TÜRKİYE FİNALLERİNDE
Altınyıldız İlköğretim Kurumu öğrencileri TÜBİTAK Tarafından Düzenlenen 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasına tamamı özgün projelerle ile müracaatlarını gerçekleştirmişlerdir. Nevşehir genelinde 12 projenin katılacağı Kayseri Bölge sergisine 8 tanesi Altınyıldız İlköğretim Kurumu öğrencilerinin olmuştu. Öğrencilerimiz jüri sunumları online olarak yapmışlar ve BİYOLOJİ DALINDA SUNUM YAPAN AYLİN HANOĞLU ,İREM KORKMAZ,SELİN ECRİN ARAS Bölge 1.Sİ,
FİZİK dalında BEREN ECRİN SEYMEN,EFS YAYA GEÇİDİ (ELEKTRONİK FREN SİSTEMLİ YAYA GEÇİDİ) Bölge 2.Sİ olup Kayseri bölge sergisini geçerek Türkiye Finallerine kalmışlardır.
AYLİN HANOĞLU
İREM KORKMAZ
SELİN ECRİN ARAS
YÜRÜYEN MERDİVENLERDE HİJYEN
BÖLGE 1.Sİ
BİYOLOJİ-DURSUN KURT
Yeni tip korona virüsten kaçınmak için başkalarıyla aramızdaki fiziksel mesafeyi her ne kadar korumaya çalışıyor olursak olalım, çalışma hayatı ve alışveriş nedeniyle insanlarla temasımızı sıfıra indirgemekte güçlük çektiğimiz anlar olabilmekte ve bu sebeple virüsün evimize ulaşma riski her zaman için varlığını korumaktadır. Son yapılan araştırmalar virüsün plastik yüzeylerde 5 gün, cam üzerinde 4 gün, çelik yüzeylerde 48 saat, alüminyum yüzeylerde 2-8 saat, kağıt üzerinde 4-5 gün, ahşap zeminlerde 4 gün, plastik eldivenlerin üzerinde ise 8 saat canlılığını koruduğunu göstermektedir. Bu nedenle dezenfeksiyon işleminin dezenfekte edilecek yüzeyin yapısına göre sıklığının belirlenmesi gerekmektedir. Yürüyen merdiven el tutma bandı temizleme işlemi hala el ile yapılmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde yapılan temizlik hijyenik açıdan yeterli verimi ve sürekliliği sağlayamadığı gibi işgücü gerektirdiği için ekonomik kayba da neden olmaktadır. Projemiz yürüyen merdivenlerin bulunduğu bütün açık ve kapalı alanlarda, marka ve model gözetmeksizin tüm yürüyen merdivenlere monte edilebilmektedir. Sistemin monte edildiği merdivenlerde hijyen sürekliliği ve dezenfeksiyon tam olarak sağlanmaktadır. Projemizin çalışması anahtarlarla kontrol edilmektedir. Birinci anahtar yürüyen merdivenin el tutma bandını hareket ettirmektedir. İkinci anahtar kapatıldığında dezenfektan mekanizması devreye girmekte ve mekanizma üzerinde yer alan butona basıldığında dezenfekte işlemi gerçekleşmektedir. Butona basılmadığı durumlarda zamanlayıcı anahtar ile 9-18-36 dakika seçeneklerinden hangisi seçilirse o aralıklarla dezenfekte işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu zaman aralığı yürüyen merdivenin bandın bir tam tur süresi hesaplanarak seçilebilir
BEREN ECRİN SEYMEN
BÖLGE 2.Sİ
(EFS YAYA GEÇİDİ (ELEKTRONİK FREN SİSTEMLİ YAYA GEÇİDİ)
FİZİK-DURSUN KURT
Günümüz Türkiye'sinin sorunlarından biri olan trafik kazaları can kaybına neden olmaktadır. Özellikle kavşak ve yaya geçitlerinde yaşanan kazalar sürücülerin veya yayaların hataları sebebiyle meydana gelmektedir.Tasarladığımız proje ile Ek-1 grafiğinde görüldüğü üzere en yüksek kusur oranı sürücü kaynaklı olduğundan bu oranın son sıralara indirilmesi, Ek-2 grafiğinde görüldüğü üzere trafik kazalarının oluşum sebeplerinden ikinci sıradan olan yayaya çarpmanın son sıralara düşürülmesi hedeflenmiştir. Projemiz araç ile trafik ışığının üzerinde bulunan haberleşme modülü sayesinde otonom olarak tepki vermekte ve sürücü hatalarını engellemektedir. Sistem olarak araçlar açık kaynak kodlu kartlar (arduino uno mikrodenetleyici), motor sürücü devresi ve motorlar ile araç hareketlerinin kontrolü sağlanmıştır. Kızılötesi mesafe sensörü ile de mesafe algılaması yapılmıştır. Kavşak ve yaya geçitlerinde oluşabilecek kazaları önlemek amacıyla oluşturulan projemizde araçlar için kırmızı ışık yandığında trafik ışığına yaklaşan araçlara sinyal göndererek yaya yoluna gelirken yavaşlayarak, yaya yolunda durmasını sağlamaktadır. Ayrıca geçiş üstünlüğü olan araçların (ambulans, itfaiye, polis aracı vb.) sireni açık olduğunda trafik lambasından sinyal gelmesine rağmen geçecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak herhangi bir yaya yol ortasındayken geçiş üstünlüğü olan ve sireni açık olan bir aracı fark etmediği ihtimalini de düşünerek araçlara mesafe sensörü takılmış ve belli mesafeden yaya ya da başka bir cisim algılandığında yavaşlayarak durması sağlanmıştır. Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar görev dışı (sireni kapalı olduğunda) normal diğer araçlar gibi kavşak ve yaya geçitlerinde kırmızı ışık yandığında yavaşlayarak yaya geçidine geldiğinde durması sağlanacaktır. Maddi hasarlı kazaların da önüne geçilebilmesi için düşünülen ve günümüzde "çarpışma önleyici" olarak adlandırılan sistem ile aynı mantıkta çalışan araçlarımız sayesinde ani fren yapan araca arkadaki aracın çarpması da önlenmiş olacaktır.
Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak bu projelerde temel amacımız, bilim kültürünü geniş kitlelere yaymak, toplumda bilime olan ilgiyi arttırmak, özellikle çocukları ve gençleri tüm bilim alanlarında çalışma yapmaya özendirmektir. Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak bu projelerde temel amacımız, bilim kültürünü geniş kitlelere yaymak, toplumda bilime olan ilgiyi arttırmak, özellikle çocukları ve gençleri tüm bilim alanlarında çalışma yapmaya özendirmektir. Ayrıca öğrencilerimizin zekâ gelişimine katkıda bulunmak, öğrencilerin bilimsel yöntem süreçlerini kullanabilecekleri projeler hazırlayarak çevrelerinde karşılaştıkları problemlere çözüm yöntemleri geliştirmelerini sağlamak amacıyla hazırladıkları bu projeleri genele yaymak en önemli hedeflerimiz arasındadır.
Aklın ve Bilimin Işığında Türkiye'nin Geleceğini yetiştirmeye devam ediyoruz. TÜBİTAK Araştırma Projelerinde Türkiye derecelerine ve bölge derecelerine sahip olan Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak projelerde emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerimizi tebrik ve teşekkür ediyoruz.