İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 98.YILDÖNÜMÜ ALTINYILDIZ LİSELERİNDE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANIYOR.
10 Mart 2019
ALTINYILDIZ LİSELERİNDE İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA ETKİNLİKLERİ.
ALTINYILDIZ LİSELİ MELİH KIZILKAYA’DAN İSTİKLAL MARŞI’NI GÜZEL OKUMA YARIŞMASI İL DERECESİ.
ALTINYILDIZ LİSELİLER GÖRMEYEN GÖZLER’DE İSTİKLAL MARŞIMIZI VE MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF’İ ANLATIYOR.
Altınyıldız Eğitim Kurumları Liselerinde İstiklal Marşımızın Milli Marşımız olarak kabulü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Düzenlenen programlarda Milli Marşımızın yazılması, kabulü, M.Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri anlatılıyor.
Programlar, duvar gazeteleri, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif radyo programlarıyla Milli şairimiz ve Milli marşımız öğrencilerimize ve halkımıza tanıtılıyor.
Öğretmen ve öğrencilerimizden bir grup, Kapadokya FM de yayınlanan Ömer Kavak’ın sunduğu Görmeyen Gözler Programında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif konulu programa katılacaklar.
Öğrencilerimizin, Türk dilini doğru, etkili ve kurallarına uygun olarak konuşmaya özendirerek, dilimizi güzel ve düzgün kullanma yeteneğini geliştirmek ve Mehmet Akif ERSOY’u tanıtmak, öğrencilere toplum karşısında kendilerini ifade etme becerisi ve özgüven kazandırmak, dilimizin en güzel ifade şekillerinden olan şiir sanatına ilgi duymalarını, bağımsızlık mücadelemizin en önemli sembolü olan milletin varlığını ve hürriyetini ifade eden en kıymetli unsurun ruhunu vermeleri, geçmiş ile gelecek arasında tarihi, milli ve manevi köprü kurabilmelerini, vatan, millet, bayrak sevgisi ve saygısını geliştirmelerini sağlamak amacıyla, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Liseler arası İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında Altınyıldız Koleji 12.sınıf öğrencisi Melih Kızılkaya Nevşehir derecesi kazanmıştır.
Şiir okuma yarışmalarında Nevşehir ve Bölge dereceleri bulunan öğrencimizi, ailesini ve öğretmenlerini kutluyoruz.
Türk Ulusu'nun bağımsızlığı ve egemenliğini temsil eden en önemli değerlerin başında İstiklal Marşımız gelmektedir.12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı, Milli Şair olarak anılan M.Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır.Kabul edilmesinin üzerinden 98 yıl geçen İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı dönemi, yazılış hikâyesi ve dizeleri ile Türk milletinin en önemli milli değerleri arasında yer almaktadır.
İstiklal Harbi döneminin zorluklarını ile Türk milletinin bağımsızlık destanını anlatmasının yanında Hakk'a, yurda ve dine bağlılığı dile getiren İstiklal Marşı'nın kabulü bir takım olayların neticesinde gerçekleşmiştir. İşte, 12 Mart 1921 yılında kabul edilen İstiklal Marşı'nın yazılış hikâyesi...
İSTİKLAL MARŞI NASIL YAZILDI?
Maarif Vekâleti, Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin millî bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921'de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı. "Çanakkale Şehitleri" ve "Bülbül" gibi şiirlerin sahibi Mehmet Akif'in "Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini" düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği bilinir.
TACEDDİN DERGÂHI’NDA KALEM ALDI
Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920'den sonra Eğitim Bakanlığı güfteleri incelemiş ancak içlerinde İstiklal Marşı olabilecek bir eser bulamamıştı. Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara'daki Taceddin Dergâhı’ndaki odasında, Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve bakanlığa teslim etti. Şiirde, şair Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir. Hamdullah Suphi Bey, Âkif'in şiirinin önce cephede asker arasında okunmasına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hâkimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayınlandı, on iki gün sonra ise Konya'da Öğüt gazetesinde yer aldı.
İSTİKLAL MARŞI KABULÜ NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921'de Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif'in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi.
ESERİNİ TÜRK MİLLETİ'NE İTHAF ETTİ
Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai'ye bağışladı. Şair ayrıca, İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklâl Marşı'nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat'a dahil etmemiştir.
İstiklal marşımızın kabulünün 98.yıldönümünü kutlar, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, Kurtuluş savaşı Kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz.